Öppenvård med individen i fokus
Inom vår öppenvårdsverksamhet erbjuder vi kvalificerade och målinriktade insatser till barn, ungdomar och familjer med behov av stöd, vägledning och förändringsarbete. Vårt arbete är förankrat i vetenskapligt beprövade metoder såsom Kognitiv beteendeterapi (KBT), BBIC – Barns Behov i Centrum samt Signs of Safety, som tillsammans ger oss en solid grund för att förstå, strukturera och möta varje individs och familjs unika situation.
Alla våra insatser präglas av ett systemiskt synsätt, hög grad av delaktighet, och fokus på förändring i vardagen. Vi arbetar tätt ihop med uppdragsgivare, familjer och andra relevanta aktörer för att säkerställa hållbara resultat.
FAMILJEBEHANDLING
Vår familjebehandling riktar sig till familjer med behov av stöd i att hantera svårigheter kopplade till relationer, kommunikation, konflikter eller bristande föräldrastöd. Målet är att skapa bättre samspel, starkare anknytning och ökat välbefinnande för barn och föräldrar.
Hur vi arbetar:
Våra familjebehandlare är utbildade beteendevetare med vidareutbildning i KBT steg-1 och har mångårig erfarenhet av arbete med barn och familjer i utsatthet.
Arbetet sker i hemmet, i våra lokaler eller på annan neutral plats, beroende på familjens behov och förutsättningar.
Vi använder oss av KBT-baserade tekniker, exempelvis:
Psykoedukation om barns utveckling, anknytning och stressreglering.
Exponering och färdighetsträning (ex. för att minska undvikandebeteenden).
Föräldrafärdighetsträning, såsom hantering av affekt, gränssättning och positiv förstärkning.
Bedömning och uppföljning sker strukturerat enligt BBIC.
Vi arbetar även med genogram, samspelsanalyser och lösningsfokuserade samtal för att främja förändring i relationerna.

SÄRSKILT KVALIFICERAD KONTAKTPERSON (SKKP)
Insatsen särskilt kvalificerad kontaktperson vänder sig till barn och unga som befinner sig i riskzon för social problematik, utanförskap, kriminalitet eller psykisk ohälsa. Vårt arbete syftar till att både skapa relation och förtroende, samt att stödja individens beteendeförändring och sociala utveckling genom en behandlande och strukturerad kontakt.
Varje kontaktperson har erfarenhet av arbete med ungdomar i komplex problematik samt fördjupade kunskaper i motivationsarbete och KBT-informerade metoder.
Relationen byggs genom regelbundna träffar, deltagande i aktiviteter och stöd i vardagliga situationer.
Den behandlande delen sker genom strukturerade samtal och insatser enligt följande metoder:
1. rePulse – Ett strukturerat samtalsprogram som syftar till att öka den unges självinsikt, affektreglering och empatiförmåga. Används för att arbeta med utåtagerande beteenden, bristande impulskontroll och relationsproblem.
2. A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) – En evidensbaserad metod för ungdomar med risk- eller missbruksproblematik, där vi fokuserar på att förstärka positiva beteenden, alternativa aktiviteter och förbättra sociala färdigheter.
3. Kriminalitet som livsstil – Ett program för unga med kriminellt beteende eller attityder, där vi arbetar med att identifiera kriminella tankemönster, öka ansvarstagande och erbjuda nya förhållningssätt till sig själv och samhället.
Arbetet dokumenteras och följs upp i samverkan med socialtjänsten.
Utöver detta innehar våra SKKP grundläggande psykoterapiutbildning steg 1 och bedriver individuell terapi som är en del av ungdomsbehandlingen

FAMILJEPEDAGOGISKA INSATSER
De familjepedagogiska insatserna är praktiskt inriktade och syftar till att stödja familjer i att skapa struktur, rutiner och fungerande vardag. Insatsen lämpar sig särskilt när det finns behov av tydliggörande, coachning och handledning i hemmet snarare än behandling.
Hur vi arbetar:
Våra familjepedagoger har beteendevetenskaplig utbildning, vidareutbildning i KBT steg-1 samt mångårig erfarenhet av arbete med barn och familjer i vardagliga sammanhang.
Insatsen fokuserar på att:
Stärka föräldraförmåga genom vardagsnära coachning.
Skapa fungerande rutiner kring exempelvis sömn, måltider, skolgång och fritid.
Tydliggöra förväntningar och roller inom familjen.
Förebygga konflikter genom färdighetsträning och positiv förstärkning.
Arbetet sker ofta i hemmet och utformas i nära dialog med socialtjänsten. Vi utgår från lösningsfokuserade samtal, praktisk vägledning och KBT-baserade strategier.


Kvalificerat kontaktmannaskap
En trygg och tillgänglig person som hjälper individen att skapa struktur, delta i samhället och få kontinuitet i sin vardag.
Familjebehandling
Stöd till hela familjen för att skapa fungerande relationer, förståelse och bättre kommunikation.
Familjepedagogisk insats
Praktiskt och pedagogiskt stöd i vardagslivet – exempelvis rutiner, samspel och gränssättning i hemmet.
individuellt stöd och behandling
Samtalsstöd och psykosocialt behandlingsarbete som utgår från individens behov och situation.